Topp 7 ting å gjøre i Oslo


Omgitt av skoger, åser og innsjøer, er den norske hovedstaden en uoppdaget perle, og fortsetter å fascinere turister med sin skjønnhet. Vi har samlet noe av det beste Skandinavias eldste hovedstad har å by på, slik at du kan få mest mulig ut av oppholdet. Dette er våre beste tips til hva du kan gjøre i Oslo.

1. Den Norske Opera & Ballett

Verdens første, og eneste, operahus som tillater deg å gå på taket, ligger i den norske hovedstaden – som er grunn nok i seg selv til å bli med på listen over våre favoritting å gjøre i Oslo. At Den Norske Opera & Ballett raskt har blitt et av de mest ikoniske byggene i Skandinavia, kommer ikke som en overraskelse.

Foto: Operahuset av Anne-Sophie(CC BY 2.0)

Som en isbre stigende opp av Oslofjorden, skinner Operaen ikledd italiensk marmor og hvit granitt. I tillegg til å være et av Norges mest imponerende eksempler på moderne arkitektur, er det også hjemmet til blant annet Nasjonalballetten, Nasjonaloperaen og Operaorkesteret.

Interiøret er minst like interessant som eksteriøret. Med store vinduer som oversvømmer foajéen med lys, får vi et glimt av den bølgende veggen laget av gylden eik. For å se mer av interiøret kan du bli med på en av de guidede turene og ta en titt på noen av bygningens 1100 rom. Turen forklarer mye av bygningens kunstneriske symbolikk, og avslører noe av livet bak kulissene på operahuset.

Mens du blir målløs av utseendet på bygget, kan det være lett å glemme at det ikke kun er der for å tjene som fantastisk arkitektur turister kan beundre. Operahusets viktigste rolle er å vise frem opera og ballett i verdensklasse. Sjekk derfor ut programmet og bestill billetter til en forestilling på deres hjemmeside.

2. Holmenkollen

Årlig tiltrekker Holmenkollen seg noen av verdens beste utøvere, og du kan oppleve hopp, langrenn og kombinert på ulike internasjonale arrangement. Du trenger ikke å være en våghals for å besøke hoppbakken. Komplekset er vel verdt et besøk takket være Skimuseet og et par andre attraksjoner, som Holmenkollen Kapell og Kragstøtten skulptur – for ikke å snakke om den fantastiske panoramautsikten over Oslo.

Foto: Holmenkollen av Håvar og Solveig(CC BY 2.0)

Skimuseet ble grunnlagt i 1923, og er det eldste av sitt slag i verden. Det fører deg gjennom den 4000-årige skihistorien med en rekke fascinerende utstillinger. Museets hovedattraksjoner er gallerier viet til temaene vinter-OL og polarekspedisjonene til Nansen og Amundsen. En populær del av museet er skisimulatoren, som gjør det mulig for besøkende å oppleve følelsen av å suse nedover ovarennet i nesten 100 kilometer i timen. Absolutt en morsom opplevelse verdt å få med seg.

3. Ekebergrestauranten

I åsene like over Oslo, ligger den fantastiske Ekebergrestauranten som gir deg panoramautsikt over indre Oslofjord, Bjørvika og resten av Oslo sentrum. Restauranten er et tidlig eksempel på funksjonalistisk arkitektur, og er bygget i 1929. Etter å ha vært i forfall på 1980-tallet, ble restauranten renovert og gjenåpnet i 2005 enda stiligere enn tidligere.

Menyen på Ekebergrestauranten er en blanding av det moderne og det klassiske. Selve bygget består av flere spisesteder, og i sommermånedene byr restauranten på vakker utendørs service på verandaen i andre etasje.

I tillegg til restauranten, er Ekeberg kjent for sin skulpturpark der du finner 31 skulpturer, hvorav mange har kvinner som tema. I den hvite sveitservillaen fra 1891, som du får øye på så fort du svinger inn mot Ekebergparken, ligger Lunds Hus – et museum viet til naturen og historien til Ekeberg.

4. Vigelandsparken

Med mer enn én million besøkende årlig, er ikoniske Vigelandsparken den mest populære attraksjonen i Norge. Parken, som er åpen året rundt, er en ekstraordinær utstilling av Norges elskede skulptør Gustav Vigelands mesterverk. Den inneholder mer enn 200 av hans dynamiske skulpturer i bronse, granitt og smijern.

Foto: Vigelandsparken av mertxe iturrioz(CC BY-SA 2.0)

Vigeland var selv ansvarlig for utformingen av parken, og hans verk spenner fra elskere og rolige, eldre par til foraktede tiggere. Hans mest berømte verk er Sinnataggen, støpt i bronse i 1928. Likevel er det den 17 meter høye Monolitten som består av 121 sammenflettede menneskelige kropper, som imponerer mest. Var du forresten klar over at hele skulpturen er hugget ut av én stein?

For en grundigere titt på Gustav Vigelands arbeid, kan du besøke Vigeland Museum. Museet er et resultat av en enestående kontrakt mellom Vigeland og Oslo kommune: Byen skulle få alt billedhuggeren hadde skapt, og kom til å skape, mot at kommunen bygde et atelier som senere kunne tjene som museum for hans kunst. Museet ble åpnet for publikum fire år etter hans død i 1943.

5. Slottet

Det kongelige slott ligger midt i hjertet av byen. Den vakre neoklassiske bygningen ble bygget for konge Carl Johan, som døde før den ble ferdig i 1849. Slottet er den viktigste av kongens boliger, og de fleste offisielle tilstelninger finner sted her.

Foto: Slottet av Ryan Mallady(CC BY-SA 2.0

Den imponerende 173-roms bygningen er åpen for publikum om sommeren, og alle besøkende må følge en guidet tur. Turene varer omtrent en time. Vi anbefaler at du kjøper billetter på forhånd, da det ofte er få billetter tilgjengelig på døren. Besøkende kan også vandre rundt i hagen, eller se det vanlige vaktskiftet.

6. The Well

Like utenfor Oslo sentrum finner du et av Skandinavias største spa- og velværesenter  – The Well. Med sine 10 500 kvadratmeter er dette et fantastisk paradis for voksne, og tilbyr unike opplevelser, både innendørs og utendørs.

The Well har 11 forskjellige bassenger, 15 forskjellige badstuer og dampbad, mer enn 100 dusjer, fossefall, et japansk badehus med varme kilder, leirebehandlinger, avslapningsrom, en restaurant, barer og mye mer. Utendørsområdet har et stort svømmebasseng, to boblebad og en badstue bygget i rustikk stil.

7. Golf på Losby Gods

Bare 20 minutter fra sentrum finner du luksuriøse Losby Gods. Herregården har 160 års historie og er omgitt av praktfull natur og har en harmonisk atmosfære. Losby Gods’ hovedattraksjoner er de to golfbanene: Den store 18-hulls mesterskapsbanen Østmork, og 9-hullsbanen Vestmork, begge designet av den berømte golfbanen arkitekten Peter Nordwall.

Skilt på golfbanen på Losby Gods. Golfbanen på Losby Gods. Foto: Benjamin A. Ward

Her kan du teste og sprenge nye grenser i et område av stille, storslagen natur. Etter å ha spilt ferdig, kan du nyte et bedre måltid i historiske omgivelser.

Bo på Losby Gods i Oslo

Losby Gods, som ble omtalt i en episode av 13. sesong av The Bachelorette, tilbyr to eksklusive og romantiske bachelorette-pakker som gjør at par kan dyrke kjærligheten.
Velg mellom den Romantiske Luksuspakken som tilbyr Losby Gods sitt aller beste rom – Haakon-suiten. Suiten ligger i den eldste delen av eiendommen, bygget i 1850, og er oppkalt etter kong Haakon VII, som regjerte i Norge fra 1905 til 1957. Den inkluderer badestamp og en badstue, og har et stort vindu som vender mot fontenen ved hovedinngangen til herregården. Fra balkongen kan du nyte den fantastiske utsikten. Det andre alternativet, den ordinære Bachelorette-pakken, inneholder et Deluxe-værelse med balkong. Kos deg ekstra lenge om morgenen med frokost på sengen.

Hvis du vil oppleve alle de fantastiske tingene Oslo har å by på, kan du bo på Losby Gods uten å bestille en av Bachelorette-pakkene. Det er mange andre alternativer for vanlige rom som kan bestilles for så mange netter som du ønsker.

Del denne siden:

Til toppen ▴